Buutti selättää IT-alan osaajavajetta

TIVIAn mukaan Suomessa on parhaillaan 9000 henkilön vaje digiosaajista. Vuonna 2020 vajeen ennustetaan nousevan 15 000 osaajaan ja Tekesin arvio vajeesta vuonna 2030 on jo huimat 50 000. Käytännössä tilanne ei kuitenkaan tarkoita sitä, että vuonna 2030 Suomessa olisi 50 000 avointa it-alan työpaikkaa, vaan osaajien puutteen vuoksi näitä työpaikkoja ei tule koskaan syntymäänkään. Osaajavaje on näin ollen uhka Suomen talouskasvulle ja digitalisaation toteutumiselle.  (YLE

Me Buutilla haluamme olla mukana selättämässä nykyistä ja tulevaisuuden osaajavajetta. Toimintamme tarkoitus on innostaa lisää nuoria aina yläasteikäisestä korkeakouluopiskelijoihin IT-alalle.

Kesällä 2017 järjestämämme Koodikärpät- kesätyötapahtuma tarjosi yli 80:lle oululaiselle yläaste- ja lukiolaiselle ensi kosketuksen tekniikan alan töihin. Koodikärpissä nuoret pääsivät toteuttamaan uusia ratkaisuja yritysten todellisiin tarpeisiin. Ensimmäinen kesätyö voi siis olla muutakin kuin ruohonleikkuuta tai mansikanpoimintaa ja Koodikärpät mahdollistaa näitä kokemuksia nuorille.

Yle:n artikkelin mukaan valitettavan harva lukiolainen valitsee pitkää matematiikkaa, joka on insinööritieteiden jatko-opintojen kannalta tärkeää oppiaine. Buutin kerhotoiminnassa on mukana myös lukiolaisia ja tavoitteemme on kannustaa heitä hakeutumaan tekniikan alan jatko-opintoihin.

Kerhoissamme lukiolaisella on mahdollisuus nähdä käytännössä, minkälaisiin tehtäviin tekniikan alan opinnot antavat valmiuksia, ja miksi pitkästä matematiikasta on hyötyä. Toteutettavat projektit ovat konkreettisia esimerkkejä siitä, mihin pitkää matematiikkaa, fysiikkaa ja kemiaa voidaan tarvita.

Toiminnassamme on mukana myös opiskelijoita monelta eri tieteenalalta. Vaikka jo jatko-opintonsa valinnut korkeakouluopiskelija ei enää vaihtaisikaan alaa IT-alalle, uskomme vahvasti IT-osaamisen lisääntymisen poikkitieteellisesti olevan tarpeen.  Yle:n mukaan IT-osaajia tarvitaan lisääntyvästi muuallakin kuin IT-yrityksissä, yhtenä esimerkkinä voimakkaasti digitalisoituva finanssiala. Näin ollen Buutin kerhotoiminnasta saadusta laajemmasta IT-ymmärryksestä  voi hyötyä esimerkiksi pankkimaailman aikova kauppatieteilijä.

Viimeiseksi, naisten määrä kerhoissamme lisääntyy pikku hiljaa. Haluamme olla mukana kannustamassa naisia IT-alalle.

Uskomme vahvasti Suomessa tuotettavien digitaalisten ratkaisujen ja innovaatioiden monipuolistuvan ja parantuvan entisestään, kun ratkaisut kehittävä joukko tulee heterogeenisemmäksi. Nainen, älä siis epäröi vaan tule mukaan oppimaan!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *