Näin pärjäät Buutin rekryprosessissa

Hei sinä ohjelmistokehittäjä! Oletko pohtinut uusia työkuvioita? Sinua varmasti headhuntataan ja olet saattanut hakea sinua kiinnostaviin firmoihin. Vaikka viestejä satelee ja hakemuksia olisi vetämässä, täytyisi rekrytointi kuitenkin selvittää kunnialla läpi. Tähän blogiin on koottu parhaat vinkit rekryn eri vaiheissa pärjäämiseen. Jos sinut on suorahaettu esim. LinkedInin kautta, hyppää suoraan kohtaan 2.

1. Hakemus

Buutilla haku on tehty helpoksi, voit hakea vaikka ilman CV:tä. Odotamme kuitenkin, että mikäli sinulla ei ole tätä perinteistä dokumenttia haussa mukana, olet kertonut itsestäsi ja osaamisestasi mahdollisimman kattavasti. Hakemuksesta pitäisi käydä ilmi seuraavat asiat: mitä olet tehnyt aiemmin, missä ja milloin, ydinosaaminen, yhteystiedot, sijainti. Kuulemme mieluusti tekemistäsi ohjelmointiprojekteista sekä siitä, millaista työtä olet etsimässä seuraavaksi. Hyvällä hakemuksella osoitat motivaatiosi ja helpotat pääsyä seuraavaan vaiheeseen.

2. Juttutuokio rekrytoijan kanssa

Rekry lähtee käyntiin tutustumisesta. Ensimmäisessä juttutuokiossa haluamme kuulla taustastasi, osaamisestasi ja motivaatiostasi. Pääset myös kuulemaan tarkemmin Buutista työnantajana ja siitä, miksi koodarit viihtyvät meillä niin hyvin. Tähän tutustumiseen on hyvä valmistautua seuraavin kysymyksin:

  • Miksi kiinnostuit tästä hausta? 
  • Missä on oma osaaminen? 
  • Mihin suuntaan haluat kehittyä tai mitä haluat oppia seuraavaksi? 
  • Mitä odotuksia sinulla on tulevalle työnantajalle?
  • Mitä haluaisit tietää Buutista?

Kannattaa panostaa oman osaamisen sanoittamiseen. Meitä rekrytoijia oikeasti kiinnostaa kuulla, mitä sinä osaat. Haluamme kuulla perusteluja ja esimerkkejä, missä ja miten tämä osaaminen on kertynyt. Kerro siis ihmeessä tarkemmin työkokemuksestasi sekä hehkuta omia vapaa-ajan projekteja. Jutellaan myös palkasta. Kuulet tarkemmin siitä, millainen Buutin palkkamalli on ja kerrothan meille omat odotuksesi palkkausta kohtaan. Ensimmäisen juttutuokion tavoitteena on selvittää, voisimmeko olla toisillemme hyvä mätsi.

3. Ohjelmointitehtävä

Aika siirtyä puheista tekoihin. Mikäli kaikki vaikuttaa hyvältä puolin ja toisin, haluamme päästä näkemään itse koodia. Lähetämme sinulle valitsemallasi kielellä toteutettavan pienimuotoisen ohjelmointitehtävän. Tehtävän palautuessa, menee se meidän koodarin katselmoitavaksi. Älä siis huoli, rekrytoija ei ole tätä arvioimassa – jätetään se alan asiantuntijoille. Arvioimme vastauksessasi muun muassa koodin toimivuutta, tyyliä ja rakennetta. Vaikka tehtävä ei täyttäisi kriteerejä, saat meiltä silti sanallisen arvion, joka toivottavasti auttaa sinua kehittymään eteenpäin.

4. Tekninen haastattelu

Koodin näyttäessä hyvältä etenemme tekniseen haastatteluun, johon hyppää meidän koodari mukaan. Tässä tapaamisessa haluamme pureutua syvälle tekniseen osaamiseen. On siis odotettavissa hieman kiperämpiä kysymyksiä liittyen tekemääsi ohjelmointitehtävään ja ohjelmistokehitykseen yleisesti. Vastavuoroisesti pääset juttelemaan Buutilla työskentelystä meidän kehittäjän kanssa, ja esittämään mieltäsi askarruttavia kysymyksiä buuttilaisuudesta. Haastattelun lopussa pääset näyttämään koodaustaitojasi livekoodaushaasteen myötä.

“Voi ei, livekoodaus!” – Miksi meillä sitten livekoodataan? Livekoodaus on tehokas keino päästä näkemään, miten lähestyt käsillä olevaa ongelmaa. Ymmärrämme, että se on jännittävä tilanne, mutta suosittelemme asennoitumaan siihen niin, että tämä on tilaisuus päästä näyttämään omaa osaamista. Tehtävä on pieni aivopähkinä, eikä siinä haeta kaikkia clean code -periaatteita täyttävää optimaalista ratkaisua. Sen sijaan tarkoituksena on testata ongelmanratkaisutaitoa sekä algoritmista ajattelua. Tiukan paikan tullessa, voit tarvittaessa tarkistaa esim. syntaksia Googlesta tai kysäistä koodariltamme apua.

5. Myynnin tapaaminen

Teknisen haastattelun mennessä hyvin on vielä yksi steppi jäljellä: myynnin tapaaminen. Alusta lähtien on puhuttu siitä, että meillä kuunnellaan kehittäjien projektitoiveita. Nyt pääset sitten esittämään näitä myyntitiimille. Kerrothan projektitoiveistasi rehellisesti. Näin saamme selville, onko Buutti oikeasti sopiva sinulle. Myynnin tapaamisessa saat tarkempaa kuvaa meidän asiakkaista ja projekteista, konkretiaa siis siihen, millaista työ tulisi olemaan buuttilaisena.

6. Tervetuloa Buutille!

Myynnin miitin jälkeen teemme päätöksen rekrytoinnista. Rekrytoimme projekti edellä, joten tiedät ensimmäisen projektin Buutilla aloittaessasi. Poikkeustapauksissa voimme edetä myös suoraan työtarjoukseen. Työsopimusvaiheessa käymme tarjouksen tarkasti läpi, jotta sinulla on mahdollisimman kattava kuva tarjouksen sisällöstä (palkkaus, työsuhde-edut jne.). Tähän mennessä olet varmasti itsekin muodostanut kuvan siitä, onko Buutti sinulle sopiva työnantajana. Mikäli näemme yhteisen tulevaisuuden, nimi alle ja Buutti college päälle!

Etenemme rekryssä aina sinun aikataulun mukaan. Nopeimmin tämä prosessi on viety läpi alle viikossa, yleensä kuitenkin kestää noin 4-5 viikkoa.

Toivottavasti sait kattavan kuvan siitä, miltä näyttää buuttimainen rekrytointi. Mikäli herää mitään kysymyksiä tai olet kiinnostunut hyppäämään meidän rekryyn mukaan, ole yhteydessä minuun tai Juliaan Tsekkaa meidän avoinna olevat työpaikat täältä: https://buutticonsulting.com/tyopaikat/.