Pyry koodaa .NETia ja kirjoittaa runoja

Buutin konsultti Pyry Qvick on voittanut valtakunnallisen Runo-Kaarina-esikoiskokoelmakilpailun. Hänen runokokoelmansa Aurica – Kootut teokset julkaistiin perjantaina 29.9. Turun kirjamessuilla. Pyry toimii Buutilla ohjelmistokehittäjänä ja pääpainona hänellä on ollut .NET-kehitys viimeisen kolmen vuoden ajan.

Mistä innostus runouteen ja kirjoittamiseen on lähtenyt?

Pyry: Olen kirjoitellut lukiosta asti enemmän tai vähemmän tarkoitushakuisemmin. Myös luovan kirjoittamisen kursseja on tullut käytyä, ehkä kipinä runouteen on lähtenyt sieltä

Harrastuneisuuttaan Pyry on pitänyt yllä osallistumalla erilaisiin kirjoituskilpailuihin. Näiden ohella hän on kirjoitellut hieman sitä sun tätä. Voittoisa kokoelma oli Pyryn ensimmäinen kokonainen teos, joka syntyi irrallaan tästä kilpailusta. 

Pyry: Meillä oli kumppanini kanssa diili, että hän piirtää yhden piirroksen päivässä ja mä kirjoitan yhden runon päivässä. Kokonaisuus tuli omaksi teoksekseen omalla painollaan. 

Mistä runoteos kertoo? Kenelle se on suunnattu?

Pyry: Teos on fiktiivisen taidenäyttelyn opas. Sanoisin, että teos on suunnattu niille, jotka lukee runoja, mutta en tiiä lukeeko kukaan runoja. (Naurua)

Pyryn toiveena on, että teos on lähestyttävä sekä kieleltään että sisällöltään, ei mitään “rakettitiederunoutta”. 

Pyry: Siinä on teoskuvauksia sellaisille, jotka haluaa mahdollisesti sielunsa silmin ihmetellä erilaisia taideteoksia. Runokokoelma voi siis olla suunnattu esimerkiksi kuvataiteesta nauttivalle, mutta toivon, että se on tyyliltään ja sisällöltään lähestyttävä ja sellainen, että kuka tahansa voi saada siitä otteen. 

Mitä yhteistä on runoudella ja koodaamisella?

Siinä missä koodaaminenkin, myös runous sisältää Pyryn mukaan jossain määrin ongelmanratkaisua. Kuten koodatessa, myös runon puitteissa voi ottaa tietyn tyylin ja tarkastella miten valittu tyyli toimii ja miten se auttaa asian tai sanoman kertomisessa.

Pyry: Ainakin henkilökohtaisesti koen, että kun tossa kirjassa on erinäisiä teoskuvauksia, niin näitä voisi lähestyä ongelmanratkaisun tai ideoinnin kannalta. Voi pohtia, että mitä runoja voi olla, mitä ne sanoo teoksesta, mitä ne kuvailee, vai sanooko ne mitään kohteestaan. 

Pyry tykkää ottaa kirjoittaessaan mukaan vieraita formaatteja, kuten hänen runokokoelmansa tapauksessa teoskuvaukset. 

Pyry: Tämä asettaa raamit ja voi lähteä problemsolvaamaan, että mitä raamien sisällä voi olla. Jos on jokin asia, jonka haluaa sanoittaa kirjoittaen tai runoudella, niin tämä on vain yksi näkökulma, joka näkyy osittain lukijalle.