Tulevaisuuden kvanttitietokoneita IQM:n kanssa

IQM kehittää ja valmistaa kvanttitietokoneita, sekä tarjoaa laitteisto- ja ohjelmistoratkaisuja, jotka hyödyntävät kvanttilaskennan potentiaalia erilaisissa sovelluksissa. Buutti on tehnyt yhteistyötä IQM:n kanssa jo vuodesta 2021, ja on ollut mukana esimerkiksi instrumentaatioelektroniikan sekä mikroaaltokontrollielektroniikan ohjelmistokehityksessä. 

Buutti on ollut mukana useammassa IQM:n projektissa. Yhdessä projektissa konsulttimme keskittyi pääasiassa user space -laiteajureiden ja niiden abstraktioiden kehittämiseen sekä järjestelmän infrastruktuurin parantamiseen. Tehtävät sisälsivät uusien ominaisuuksien suunnittelua ja vaatimusten selvittämistä yhteistyössä fyysikoiden ja hardware-kehittäjien kanssa. Konsulttimme toi projektiin osaamistaan muun muassa modernissa C++:ssa, Pythonissa, arkkitehtuurissa, FPGA-kehityksessä, radiotekniikassa, signaalikäsittelyssä ja POSIX-rajapinnoissa.

Toisessa projektissa konsulttimme on tuonut projektin käyttöön osaamistaan firmware -kehityksestä. Hänen työnsä on kattanut laajan kirjon laiteajureiden kirjoittamisesta aina firmware-paketin kokoonpanoon asti. Lisäksi hän on kehittänyt ohjelmistokirjastoa, joka tarjoaa työkalun korkean tason rajapinnan hallintaan. “Labrassa tutuksi ovat tulleet elektroniikan debuggaustyökalut kuten oskilloskoopit ja spektrianalysaattorit. Labran ulkopuolella käytän pääasiassa Emacsia sekä C++:aa ja Pythonia”, konsulttimme kertoo.

Buutin kehittäjät eivät tuo pelkästään teknistä osaamistaan pöytään, vaan he ovat myös osoittaneet erinomaisia kommunikaatiotaitojaan työskennellessään IQM:n tiimin ja muiden sidosryhmien kanssa. Buuttilaiset ovat olleet avoimia uusille ideoille ja ratkaisuille, mikä on edistänyt innovaatiota ja tehokasta yhteistyötä.

“IQM:n kanssa on ollut jännittävää työskennellä! Projektissa on aina uutta opittavaa ja mahdollisuus innovoida, sillä kvanttitietokoneisiin liittyvät teknologiat kehittyvät nopeasti”, kehittäjämme Joonas tiivistää.

Olemme ylpeitä voidessamme olla mukana kehittämässä tulevaisuuden teknologiaa IQM:n kanssa.

Mitä teknologioita käytettiin: C++, Python, POSIX, FPGA