Tilanne on monelle tuttu: ohjelmistokehitystiimiä pitää laajentaa. Valittavana on kaksi vaihtoehtoa: joko palkkaat lisää omia työntekijöitä tai hankit ohjelmistokehityksen konsulttiyritykseltä.

Onko järkeä maksaa enemmän konsultista?

Vaikka konsultti maksaa enemmän, useat asiakkaamme kokevat konsulttien kanssa toimimisen helpommaksi. Konsultit ovat monessa liemessä keitettyjä ja erityisen taitavia ohjelmistokehittäjiä. Hyvään työhön motivoi myös tulospaine, sillä asiakkaaseen ei olla työsuhteessa vaan asiakassuhteessa. Kustannusero on kokemuksemme mukaan perusteltua, etenkin kun tarkastellaan työn tuloksia.

Tulenko riippuvaiseksi konsulteista?

Riippuvuus on aina olemassa. Keskeiset roolit onkin hyvä pitää talon sisällä: esimerkkeinä CTO tai pääarkkitehti. Oli tiiminne rakenne mikä vain, ohjelmistoa ei kannata lähtökohtaisesti toteuttaa niin, että vain yksi ihminen ymmärtää miten koodi toimii. Onko teille käymässä näin? Kokemuksemme mukaan kannattaa seuraava tiimiläinen hankkia ratkaisemaan tätä ongelmaa.

Toisaalta, työntekijän lähteminen voi olla jopa suurempi riski kuin konsultin lähteminen. Buutilla konsultin vaihto hoidetaan aina niin, että vanha konsultti perehdyttää seuraajansa projektiin. Tätä tapahtuu huomattavasti harvemmin, kun työntekijä irtisanoutuu.

Konsulttiyritys Rekrytointi
Tiimin kasvattaminen Konsulttiyritys tekee jatkuvasti rekrytointia, ja heillä voi olla uusi kehittäjä teille nopeasti. Aloitat rekrytointiprosessin alusta.
Rekrytointiprosessi Konsulttiyritys etsii ja arvioi kehittäjät puolestasi. Hoidat kalliin ja haastavan rekrytoinnin itse.
Henkilöstöhallinto Konsulttiyritys hoitaa kehittäjän työsuhteeseen liittyvät asiat. Työsuhteen hallinnointi on työnantajan vastuulla.
Sitoutuminen Konsultti sitoutuu yhteen projektiin kerrallaan. Hyvin kohdeltuna oma työntekijä sitoutuu yritykseesi.
Hinta Konsultti on vuositasolla kalliimpi. Rekrytoinnin jälkeen oma työntekijä maksaa vähemmän.
Projektin tuntemus Konsultti voi katsoa projektia ulkopuolisin silmin ja huomata asioita, joita omat työntekijät eivät näe. Oma työntekijä tuntee koodin läpikotaisin ja tietää sen historian.
Osaamisen siirtäminen Tiedonsiirto yrityksen sisälle vaatii handover-vaiheen ja huolellisen dokumentaation. Osaaminen pysyy talon sisällä, jos työntekijä pysyy.
Riskit Kustannukset ovat ennakoitavissa ja niitä voi muuttaa joustavasti. Riskit tätä myöten pienempiä, Oma rekrytointi on aina myös iso riski, jonka realisoituminen voi tulla kalliiksi.
Irtisanominen Sopimuksen voi päättää joustavasti. Konsultti siirtyy toisen asiakkaan projektiin. Oman työntekijän irtisanominen on vaikea prosessi. Työntekijä jää työttömäksi.

Miksei molemmat?

Usein ohjelmistokehityksessä kannattaa käyttää sekä omia ohjelmistokehittäjiä että konsultteja. Näin saa yhdistettyä molempien ratkaisujen parhaat puolet. Buutilta saat konsultoinnin lisäksi myös rekrytointipalvelu CodeMatchin.

Esimerkki Buutin projektista

Oululaislähtöinen Coronaria on yksi Suomen johtavista terveydenhuoltoalan yrityksistä. Alkuvuodesta 2020 alkaneen yhteistyön aikana Buutti on ollut mukana kehittämässä Coronarialle muun muassa terveyspalveluiden ajanvarausjärjestelmää, johon pääsee tutustumaan Coronarian sivuilla osoitteessa https://ajanvaraus.coronaria.fi/

Ota yhteyttä

Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@buutti.com

Jussi Käkönen

Myyntijohtaja
040 088 2365

Lassi Kaisto

Myyntipäällikkö
040 7077 310

Antti Randell

Myyntipäällikkö
040 012 538 5

Juhani Päivärinta

Myyntipäällikkö
050 359 3322