Janne Terho ja Olli Haataja ovat Buutin ohjelmointikoulutusten alumneja ja ohjelmistokehittäjiä, jotka kiittelivät Buutin koulutuksen antaneen hyvät eväät ohjelmistokehittäjänä työskentelyyn. Tätä nykyä molemmat työskentelevät Ouman Oy:ssa, joka tunnetaan kansainvälisesti rakennusautomaatioalan asiantuntijana.
Janne osallistui Buutin Buutcamp Trainee C++ -koulutukseen 2019–2020 ja Olli puolestaan CodeMatch Academyyn 2023. Molemmilla oli jo hieman aikaisempaa kokemusta ohjelmoinnista ennen Buutin koulutusta. Janne oli ollut jo pidemmän aikaa kiinnostunut koodaamisesta ja tutustunutkin siihen omien pienten ohjemointiprojektien kautta.
“Omaan automaatioinsinööritaustan ja logiikkaohjelmointi PLC:llä oli tuttua. Looginen ajattelukyky löytyi, mutta varsinaisesta koodaamisesta minulla ei juurikaan ollut vielä kokemusta ennen Buutin koulutusta. Olin kuitenkin tutustunut siihen Unity ja Arduino-projektien kautta. Tein esimerkiksi Arduinolla pienen pakopelin pikkujouluihin.”, Janne summaa.
Olli puolestaan oli valmistunut tietojenkäsittelytieteen maisteriksi ja tutustunut silloisissa opinnoissaan laajalti eri aihealueisiin. Hänellä oli myös taustalla kaksi kesätyökokemusta sovelluksen käytettävyyteen liittyvissä työtehtävissä. Lisäksi Olli on toiminut ravitsemusohjaajana sekä voimavalmentajana ennen ohjelmistokehittäjäksi ryhtymistä.
“Olin tietojenkäsittelytieteen opinnoissani Oulun yliopistolla keskittynyt pääasiassa Javaan. Webbiohjelmointia oli tuolloin vielä niukasti. Yliopisto-opintojen aikana meillä oli projektikursseja, joissa opeteltiin uusia teknologioita ja sitä kautta JavaScript tuli minulle tutuksi.“, Olli kertoo.
Mikä sai lähtemään mukaan Buutin koulutukseen?
Jannen kohdalla Buutti ei ollut entuudestaan tuttu palveluntarjoaja koulutusten saralla. Jo automaatioinsinöörinä työskennellessään hän oli kypsytellyt ajatusta uudelle alalle hyppäämisestä. Jouduttuaan työttömäksi, Buutin koulutusmainos tuli kuin tilauksesta työllisyyspalveluiden kautta vastaan.
“Olin pidemmän aikaa ollut kiinnostunut koodaamisesta ja halusin mennä syvemmälle koodiin. Siksi C-kieleen painottuva koulutus oli kuin minun tilanteeseen tehty. Buutin koulutukseen kuului 2 kk opiskelua ja 4 kk työharjoittelua.”, Janne tiivistää.
Olli myöntää, että oli koodaamisen suhteen hieman “myöhännäisherännäinen”. Viimeisten yliopisto-opintojen aikana hänestä alkoi tuntua, että ehkä ohjelmoinnista voisi sittenkin tehdä ammatin.
“Yliopistoaikoina en juurikaan välittänyt koodaamisesta ja ohjelmointikurssit menivät usein rimaa hipoen läpi. Opintojen loppupuolella opiskelin kuitenkin paljon omaehtoisesti ja aloinkin tykkäämään ohjelmoinnista. Loppupään kursseissa pärjäsinkin tosi hyvin ja ne tuntuivat helpoilta. Suhtautuminen ohjelmointiin muuttui täysin. Isoin juttu mitä aikaisemmin ajatteli oli etten osaa, mutta myöhemmin ajattelin, että en osaa vielä.”, Olli iloitsee.
Ollille Buutti oli tullut jo aikaisemmin tutuksi, kun hän oli hakenut yrityksestä backend-kehittäjän paikkaa. Vaikka työpaikka ei vielä tuolloin irronnutkaan, hakukokemus jäi positiivisena Ollin mieleen.
”CodeMatch-kehittäjän paikkaa kun haki, ei tullut perinteistä geneeristä hylkäysviestiä, vaan kiitettiin hakemuksesta ja kannustettiin jatkamaan ohjelmoinnin parissa jatkossakin. Lisäksi annettiin vielä vinkkejä, miten voisin jatkossa kehittää osaamistani. Tämä jäi positiivisesti mieleen. Kun sitten koulutushaku tuli myöhemmin somessa vastaan, en epäröinyt laittaa hakemusta.”, Olli kertoo.
Osaamisen kehittyminen monella osa-alueella
Jannen mukaan Buutin koulutus tarjosi hänelle laajan näkemyksen sulautettuihin järjestelmiin ja koodiin. Koulutuksen aikana pääsi niin ikää syventymään versionhallinnan hallitsemiseen.
“Kävimme läpi modernia C++:aa ja siellä oli paljon tavaraa. Koulutuksen aikana ymmärrys esimerkiksi muistin käsittelystä syventyi paljon. Sain hyvän kuvan siitä, että mitä kaikkea on tarjolla ja mitä pitää ottaa huomioon, kun työskennellään lähellä rautaa.”, Janne kertoo.
Yliopisto-opintojen ansiosta Ollilla oli jo jonkin verran taustaa erilaisista teknologioista, minkä johdosta opiskelu CodeMatch Academyssa oli aluksi helpompaa ja hän pääsi etenemään opinnoissaan joutuisasti. Vahvan opintotaustansa ansiosta uusienkin asioiden haltuunottaminen kävi Ollilta sutjakasti.
“Ryhmä- ja projektitekeminen parani ja tuli selkeä ymmärrys projektinhallintaan. Esimerkiksi Scrum ja sen rakenne tuli tutuksi koulutuksen aikana. Kouluttajat olivat asiantuntevia ja luennot olivat tosi hyviä. Opiskelijaporukkakin oli tosi mukavaa ja asiantuntevaa, ja heiltä sai vertaistukea ja apua koulutuksen aikana.”
Palkitsevinta koulutuksen aikana oli Ollin mukaan itsevarmuuden lisääntyminen.
“Huomasin, että pystyn tekemään asioita ja tuli tunne, että olen valmis hyppäämään työelämään. Sain koulutuksen kautta ns. pehmeän laskeutumisen ja pääsin kokeilemaan millaista se kehittäjän arki on.”, Olli tuumaa.
Mitä työtehtävät pitävät sisällään tänä päivänä?
Janne on työharjoittelustaan lähtien ollut merkittävä osa Oumanin sulautettujen järjestelmien kehitystiimiä. Hänen työtehtäviinsä on vuosien mittaan tullut myös laajuutta.
“Olen ollut mukana kahden lippulaivatuotteen Linux-ympäristön päivitystyössä. Pääsin myös osallistumaan uuden tuotteen kehitysprosessiin, jossa olen ollut Linux-vastaavana raudan ja softan välissä. Työ sisältää kaikenlaista debuggausta ja myös laitebuildit kuuluvat omalle työpöydälle. Meille tuli pari vuotta sitten Git uutena käyttöön pääsin kouluttamaan tämän myös muille. Vastuualueita on tullut mukavasti vuosien varrella.”, Janne kertoo.
Olli puolestaan työskentelee CodeMatch-kehittäjänä ja tekee pääasiassa front end -kehitystä Reactilla ja Material UI:lla – teknologioilla, joita hän opiskeli ja hyödynsi Buutin koulutuksen aikaisissa referenssiprojekteissa.
“Material UI:ta käytin sekä henkilökohtaisessa projektissa että ryhmän yhteisessä referenssiprojektissa koulutuksen aikana. Myös Reactiin syvennyttiin CodeMatch Academyn aikana. Käytännössä olin siis työskennellyt koulutuksen aikana päivittäin 5kk ajan Oumanin käyttämien teknologioiden parissa, joten uskon, että tämä auttoi työpaikan saamisessa.” Olli kertoo.
Nykyiseen tilanteeseensa ja Buutin koulutuksiin Olli ja Janne ovat molemmat varsin tyytyväisiä.
“Omasta harrastuksesta on tullut työ, josta maksetaan. Ilman Buutin Buutcampia ja työharjoittelua olisi ollut paljon vaikeampi päästä mihinkään töihin. Koulutuksessa pääsin syventymään C ja C++:aan, mikä puhutteli Oumania. Olin myös kiinnostunut kaikesta mikä liittyi laiteläheiseen kehittämiseen, ja firma palkkasi minut tämän perusteella. Ouman on työpaikkana ihan viimeisen päälle, en olisi voinut toivoa parempaa työnantajaa.”, Janne summaa.
“CodeMatch Academy oli kokonaisvaltainen koulutus, eikä siinä käsitelty pelkästään teknologiapuolta, vaan käytiin myös tärkeitä työelämätaitoja läpi. Kaikki olisi ollut hyödyllistä, vaikka en olisi saanutkaan työpaikkaa. Koulutuksen myötä olen saanut konkreettista hyötyä, ja erityisesti itsevarmuus ja luotto omiin kykyihin on lisääntynyt, mikä kantaa pitkälle.”, Olli tiivistää.
Lue Ouman Oy:n asiakasreferenssitarina täältä.